||  Julkaisun loppuosa sisältää mainoksia  ||

On se aika vuodesta, kun uusi toimintakausi kouluissa on alkamaisillaan. Hyvästä kesästä omalla kohdallani kertoo se, että ideoita on alkanut tulla mieleen ja ajatukset kivalla tavalla karkailevat koulujuttujen pariin. Pidän siitä, että saan tehdä suunnittelu- ja valmisteluhommia omassa tahdissani. Harvoin teen mitään täyttä työpäivää ennen virallisia suunnittelupäiviä. Minulle sopii se, että teen ehkä muutaman tunnin jonain sadepäivänä. Tai hetken silloin kun se hyvin päivän ohjelmaan sopii.

 

Oli sinun tyylisi mikä tahansa, toivon että löydät tästä postauksesta jotain apua ja vinkkiä. Alkuluokan Aakkosten koulunaloituspostaus on jo melkein perinne 🙂 Jos edellisvuosien tekstit kiinnostavat, löytyvät ne täältä: Koulu alkaa ja Kouluun 2022. Päällekkäisyyksiä on, sillä perusajatukseni eivät ole muuttuneet mihinkään.

 

Lukemista tässä tämänkin vuoden tekstissä linkkeineen riittää. Idea on vinkkailla vähän eri aihealueita koskevia sisältöjä. Sellaisia asioita, joiden suhteen oman ryhmän kanssa täytyy tehdä ratkaisuja syksyllä. Valikoi itsellesi tarpeelliset tekstit & vietä hyvä unelmointihetki tulevasta lukuvuodesta!

 

Lopuksi esittelen kaksi kaupallista toimijaa, jotka sopivat Alkuluokan Aakkosten ajatusmaailmaan enemmän kuin loistavasti!

Hyvien rutiinien suunnittelu & joustavuus

Minun Alkuluokkani ehkä tärkeimmät periaatteet ovat suunnitelmallisuus hyvine rutiineineen, mutta myös suuri joustavuus. Rutiinit ja joustavuus eivät missään tapauksessa sulje toisiaan pois. Itseasiassa joustavuus näkyy myös rutiineissa: rutiiniksi saattaa hyvinkin muodostua joku sellainen asia, jota ei ehkä mielletä tavalliseksi toiminnaksi peruskoululuokassa.

 

Alkuluokka – mikä se on?  teksti esittelee sitä, millainen on minun Alkuluokkani. Isoa alkukirjainta olen alkanut käyttää ihan tarkoituksella, sillä käsitteenä alkuluokka ei ole Suomessa vakiintunut tai yhdenmukainen. Kirjoitan 5-8 -vuotiaiden opettamisen näkökulmasta, mutta moni asia sopii myös muihin ikäryhmiin. Suunnitelmallisuus ja jousto ovat mielestäni oppimisympäristön järjestämisessä hyviä lähtökohtia kaiken ikäisille.

 

Rutiineista olen kirjoittanut paljon. Mielestäni hyvät rutiinit säästävät aikuisten voimavaroja ja tekevät toimintaympäristön lapsen näkökulmasta turvalliseksi. Heti syksyllä kannattaa miettiä tärkeimmät suuntaviivat oman ryhmän rutiinien kannalta. Kaikkea voi hienosäätää myöhemmin, mutta jo ensimmäisestä päivästä rauhallisesti, perusteellisesti ja positiivisesti esitellyt ja yhdessä opetellut muutamat perusrutiinit tekevät oppilaiden olon turvalliseksi. Ja aikuisten työn aivan varmasti helpommaksi.

Alkuluokan päivittäisiä rutiineja ja perusajatuksia esittelen seuraavissa postauksissa:

Päivän rakenne

Pitkä välitunti

Aamuliikka

Kalenterihetki

Ja jos haluat luoda katsauksen jo koko lukuvuoteen, siinä saattaisi ajattelun aihetta pohdintoihin antaa postaussarja Alkuluokan kvartaalit. Näissä teksteissä esittelen oman tapani jakaa kouluvuotta pienempiin kokonaisuuksiin. Kouluvuoden hahmottaminen osina on selkiyttänyt ja helpottanut paljon suunnittelutyötäni.

Omaa ammattitaitoani pidän yllä esimerkiksi tutustumalla uusiin kirjoihin. Kirjahyllyni pysyviä helmiä esittelen Kirjavinkkejä – osiossa. Aivan uusimman kirjaesittelyn kirjoitin kesällä. Tämä on kirja, jonka toivoisin jokaisen lasten kanssa työskentelevän lukevan: Neurokirjon oppilas: Opettajan ja ohjaajan työkalupakki.

 

Alkuluokan tuntimäärästä iso osa liittyy kieleen ja kirjallisuuteen. Iso osa tästä aihealueesta on lukeminen ja kirjoittaminen. Lukemisesta kirjoittelin viime vuonna laajan, jopa 10 osaa sisältävän postaussarjan: Lukeminen ja kirjoittaminen.

 

Toinen paljon oppitunteja sisältävä oppiaine on matematiikka. Meidän matematiikan tuntimme eivät varmasti ole niitä perinteisimpiä, mutta tekstit Lukuja ja numeroita -kategoriassa voivat hyvinkin tarjota aineksia omiin pohdintoihin. Tapoja järjestää hyvää opetusta on todellakin monia! 

 

Oppimisen taustataidot ovat mielestäni ihan huipputärkeitä, erityisesti pienillä oppilailla. Ja isommillakin, jos taustataitoihin on jäänyt hataria kohtia. Omia ajatuksiani visuaalisen hahmottamisen taitojen harjoittelusta olen kirjoitellut Navigaattorijuttuja -sarjassa. Näille taustataidoille huomaan raivaavani tilaa vuosi vuodelta enemmän ja rohkeammin. Ja mielestäni tämä näkyy oppimisen tuloksissa. Taustataitoihin kannattaa oikeasti panostaa ja käyttää aikaa. 

 

Läpi kaiken oppimisen on tärkeää arviointi ja sen toteuttaminen lapselle mahdollisimman merkityksellä tavalla. Hyvä arviointi edesauttaa oppimisen jatkumista hyvin myös arviointihetkestä eteenpäin. Arvioinnista -postaussarja antaa ajatuksia tähän. Jos olet suunnittelemassa luokkasi ensimmäisien päivien perusasioita, näiden tekstien aika on vasta hiukan myöhemmin.

 

Tänäkin vuonna haluan, että Opettaja ja some ja riittämättömyyden tunne – teksti saisi paljon lukijoita. Käytän itse mielelläni opesomea. Tutustun valtaisaan tarjontaan ja teen myös itse sisältöä. Molemmat ovat minulle virkistäviä ja ajatuksia antavia, sekä hyödyllisiä mutta myös viihdyttäviä. Tiedostan kuitenkin vahvasti riskit. Aina pitää huomioida oma hyvinvointi ja olla armollinen itselleen, mutta erityisen tärkeää tämä on (ope)somessa. Niin helposti unohtaa, että somessa näkyy ja näytetään vain pieni osa. Oikeaan, todelliseen elämään kuuluu aina paljon enemmän, sekä hyviä että huonoja asioita.

Opeopas:

Vähemmän kaaosta, enemmän iloa

 

Kaupallinen yhteistyö

Verkkokurssit

Opeopas on julkaissut verkkokurssin Vähemmän kaaosta, enemmän iloa. Kurssia markkinoidaan erityisesti uusille opettajille, mutta itse näkisin kyllä monen muunkin hyötyvän kurssista. Mikä mahtava mahdollisuus, että joku on valmiiksi koonnut perusteellisen listan asioista, joita täytyy muistaa kouluvuoden alussa miettiä! Asiat esitetään monipuolisesti ja eri ratkaisuvaihtoehtoja hyvin perustellen. Pidin kovasti!

 

Ihan parasta oli ystävällinen, rauhallinen ääni videoilla. Tuli vahva tunne, että asiat puhuttiin juuri minulle. Itse olen jo superkonkari kouluvuoden aloituksessa. Silti joka kerta ensimmäinen päivä jännittää! Rauhallisella äänellä kerrottu vahva viesti, että sinä kyllä selviät tästä hyvin, tuntui todella hyvältä ja rauhoittavalta.

 

Kouluun kokonaisuudessaan ja varsinkin ensimmäisiin päiviin liittyy paljon keskeneräisiä asioita ja selvitettäviä asioita. Pidin siitäkin, että kurssi kannusti sietämään keskeneräisyyttä – voi miten tärkeä taito opetustyössä! Mietin myös, että jos pitkän kokemuksen omaava opettaja (minä!!) tuntui hyötyvän tästä, miten upea kurssikokonaisuus onkaan tuoreempien opettajien näkökulmasta.

 

Kurssiin kuului bonusosio, jonka videoilla käytiin läpi tunneopetuksen asioita. Erittäin hyvä kokonaisuus! Bonusosa kannattaa säästää hiukan myöhäisemmäksi ajankohdaksi, jos juuri nyt on suunnittelemassa perusasioita koulun aloitukseen. Bonusvideot ovat myös hyvä keino palautella mieleen kurssin muita asioita, sillä eri aiheiden kesken viitataan muihin kurssin osiin. Ja kuten kurssilla sanotaan, lähes kaikki esitellyt ratkaisut on tehty tunneopetus huomioiden.

 

Kurssiin kuuluvat diat on kätevästi koottu pdf-liitteeksi. Näin haluamansa liitteet on näppärä tallentaa tai tulostaa itselleen. Pidin erittäin hyvänä tapana palauttaa koulunaloitukseen liittyviä asioita mieleen tällaisen kurssin avulla. Voisin hyvinkin kuunnella ainakin osan videoista uudelleenkin. Kurssin sisältöön pystyy helposti palaamaan, sillä kurssimateriaalit ovat kurssilaisten käytettävissä lukuvuoden 2023-24 loppuun asti. Itse pyörittelin myös ajatusta, että voisipa ensi vuonna ostaa tiivistelmän kurssista tai ehkäpä sen jatko-osan? Tekisin mielelläni tällaisesta materiaalista uuden kouluvuodenaloitusperinteen, niin miellyttävä kokemus oli. 

Kannattaa myös ottaa seurantaan Opeoppaan Instagram-tili, jossa kurssin esittelyn lisäksi on paljon muuta hyödyllistä sisältöä. 

 

Lasten Keskus

Kaupallinen yhteistyö

Kirjasarjat

Oppimateriaalit

On muutamia luottotoimijoita, joiden tuotteista uskallan mennä takuuseen näkemättä. Sellaisia, joiden laatu on varmaa ja omiin arvoihini ja toimintatapoihini sopivaa. Lasten Keskus on juuri tällainen. Tiedän jo etukäteen, että Lasten Keskuksen julkaisemat kirjat ovat hyviä. Kun uutuusluettelo ilmestyy olen varma, että kyllähän sieltä hyvää materiaalia taas löytyy. Jos joskus yllätyn, yllätys tulee siitä että käsillä on jotain uskomattoman mahtavaa. Jotain sellaista, mitä ei edes luottotoimijalta osannut etukäteen odottaa 🙂

 

Tällainen superyllätys oli Mustan Kuun majatalo -kirja. Lasten Keskuksen uutuuksiin tulee yleensä tutustuttua ja niistä suuri osa luokassa luetaan, tavalla tai toisella. Otin Mustan Kuun majatalon luokkaan yhdessä luettavaksi hiukan laiskuuttani. Koska kirja oli Lasten Keskuksen, tiesin sen kyllä olevan laadukas ja hyvä luokassa luettavaksi – ei siis tarvitsisi lukea sitä itse etukäteen. Vähän selailin, ja kivalta näytti. Kuvituksesta innostuinkin jo tässä vaiheessa.

 

Emme olleet montaa kertaa lukeneet kirjaa, kun tajusin kädessäni olevan aarteen! Kirja oli tietenkin ihan kaikille uusi tuttavuus, olihan se silloin juuri ilmestynyt. Jännittävä, vähän erilainen. Mahtava fantasiamaailma sai mielikuvituksen lentoon. Yhdessä oli hyvä tutustua jännittäviinkin asioihin. Mustan Kuun majataloa luimme säästeliäästi, ja se on kulkenut Alkuluokan matkassa aloitushetkestä alkaen koko ajan. Keväällä hykertelin jo itse mielessäni syksyä. Nyt pääsemme aloittamaan Mustan Kuun majakka -kirjan! Ja koska kirjasarjaan on tiedossa vielä kolmas osa, on meillä mukavia hetkiä edessä vielä pitkäksi aikaa tulevaisuudessakin. Koulultamme sattui vielä löytymään vanha kuvataulu linnasta, joka meidän mielestämme on ihan kuin Mustan Kuun majatalo 🙂

 

Lasten Keskuksen kirjat ovat siis paljon käytössä Alkuluokassa. Ajattelen niin, että Lasten Keskuksen kirjat ovat valmis valikoima takuuhyvää luettavaa. Opettajan ei siis tarvitse etukäteen kahlata kaikkia maailman kirjoja läpi kun tietää, että Lasten Keskuksen valikoimasta löytyy kivaa luettavaa.

 

Lastenkirjallisuuden lisäksi Lasten Keskuksen erilaiset tunne- ja kaveritaitojen materiaalit ovat Alkuluokassa jatkuvassa käytössä. Tunnekasvatuksen materiaalien suhteen olen ehkä vähän nirso. Varsinkin viime vuosina on tullut materiaalia tarjolle. Paljon hyvää ja käyttökelpoista, mutta myös sellaista, jossa ei ehkä ole niin kovin ihmeellistä sisältöä. 

 

Lasten Keskuksen materiaalit ovat tässäkin luottotuotteitani. En käytä mitään tiettyä materiaalia pelkästään, vaan olen tehnyt Alkuluokan Aakkosten tyyliin ihan omanlaisen yhdistelmän. Vaikka ovatkin eri tuoteperheitä, sopivat Lasten Keskuksen materiaalit mielestäni hyvin yhteen. Perustana meillä on Piki-sarja. Piki-sarjan opettajan materiaalien avulla voisi hyvin vetää koko vuoden läpi. Itse kuitenkin poimin valikoiden aiheita, jotka sopivat juuri nyt omaan luokkaan.

 

Pikin yksi parhaista puolista on kivat tunnekortit, jotka löytyvät liitteenä Meidän juttu – opettajan materiaalista. Pidän siitä, että ne muokkautuvat lapsen omalla värittämisellä persoonallisemmiksi, eivätkä korttien ilmeet ole liioitellun selkeät, niin kuin monissa korteissa on. Piki-kirjat luetaan meillä joka vuosi. Näkökulma saattaa vaihdella kovastikin, se kertoo hyvästä kirjasta ja hyvästä tarinasta. Hyvä lisä tähän meidän luokan tunne- ja kaveritaitokasvatukseen ovat Molli-kortit sekä Hyvä kaveri ja Hyvä tyyppi -kirjat.

 

Hieno uutinen on, että uusi Piki-tuoteperhe kasvaa keväällä 2024. En malttaisi odottaa, sillä Piki-uutuuden aihe on niin ajankohtainen ja koulumaailmassa tarpeellinen. Piki ja villi vekotin tuo nimittäin esiin näkökulmia älylaitteista kiusaamisen välineenä, haitallisesta sisällöstä ja puhelimella käytetystä ajasta. Nyt odotan siis kovasti jo kevättä!!!  

 

Lasten Keskuksen sivut löytyvät osoitteesta www.lastenkeskus.fi. Tiesithän, että sieltä löytyy myös paljon tulostettavaa materiaalia moneen kirjasarjaan?

 

 

ALEKOODI

Koodilla ALKU23 saat 25% alennusta Lasten Keskuksen verkkokaupasta alla luetelluista Alkuluokan Aakkosten superlemppareista!! Koodi on voimassa vuoden 2023 loppuun asti. 

Mustan Kuun majatalo
Mustan Kuun majakka

Piki
Mun ja sun juttu! – Lasten sosiaalisten taitojen vahvistaminen kiusaamisen ehkäisyssä
Piki – materiaalipaketti

Piki ja pöljäpäivä
Meidän juttu – Kiusaamisen ehkäisy lasten vertaisryhmässä
Meidän juttu – materiaalipaketti

Olen hyvillä mielin aloittamassa uuden kouluvuoden, toivottavasti sinäkin! Ja toivottavasti sait näistä kokomistani asioista jotain vinkkiä ja ideaa itsellesi.

 

Kiitos yhteistyöstä Openopas & Lasten Keskus! Molemmat ovat osasyy minun hyvään mieleeni koulunaloituksen suhteen. Harvat hyvät asiat syntyvät yksin, vaan ne tehdään yhdessä.

Alkuluokan Aakkoset on myös Instagramissa, alkuluokan_aakkoset

 

 

Osa kuvista Pixapaystä.