Uusi kouluvuosi lähestyy. Se tarkoittaa useimmille meistä monenlaista suunnittelua ja valmistelua. Vaikka ei tekisi mitään konkreettista, ajatustyötä uusi kouluvuosi ainakin tarvitsee.

 

Olen koonnut tähän Alkuluokan Aakkosten blogipostauksia, joista voi olla hyötyä omaan pohdintaan ja kouluvuoden suunnitteluun. Paketti on tuhti. Kannattaa valikoida tietenkin omaan työhön sopivat. Mitkä asiat tänä syksynä kaipaavat miettimistä?

 

Alkuluokkavuoden kvartaalit

Jaottelen kouluvuoden neljään osaan, ”kvartaaliin”, joiden toimintatavat ja eniten huomiota vaativat asiat poikkeavat jollain tavalla toisistaan. Minä teen töitä yhdysluokassa, mutta on näissä osia, jotka tulevat esiin myös erillisluokan vuodenkierrossa. Näissä postauksissa kerron, mikä mielestäni kyseisessä kouluvuoden vaiheessa on olennaista ja minkätyyppistä toimintaa ja sisältöä meillä on eniten. Nämä kvartaalipostaukset auttavat hahmottamaan kokonaiskuvaa lukuvuodesta.

Alkuluokkavuoden ensimmäinen kvartaali koulun alkamisesta syyslomaan

Alkuluokkavuoden toinen kvartaali syyslomasta jouluun

Alkuluokkavuoden kolmas kvartaali joulusta talvilomaan

Alkuluokkavuoden neljäs kvartaali talvilomasta Vappuun

Alkuluokkavuoden +1 bonuskvartaali, Vapusta kesälomaan

 

 

Rutiinit

Kun lapset tulevat syksyllä kouluun, oppisisällöt ja tiedolliset tavoitteet voi aluksi oikeastaan unohtaa. Sen sijaan kannattaa panostaa rutiinien hyvään oppimiseen. Ja jotta se on mahdollista, täytyy luokan aikuisilla olla hyvistä rutiineista selkeä mielikuva.

 

Rutiinit voimavarojen näkökulmasta -postauksessa kerron yleisesti rutiineista ja siitä, minkätyyppisia rutiineja luokkaan voi rakentaa.

 

Nämä seuraavat ovat luokkamme toimintatapoja, ja esimerkkejä rutiineista:

Kalenterihetki

Muisteri

Aamuliikka

Sosiaaliset taidot

Koulun alkaessa varsinkin uudessa lapsiryhmässä ovat sosiaaliset taidot, tutustuminen ja ryhmäytyminen heti alusta asti huomioitavia taitoja. Myös sama lapsiryhmä kesäloman jälkeen tarvitsee virittelyä: osa lapsista on saattanut tavata toisiaan, osa taas ei. On huolehdittava, ettei kukaan tunne itseään ulkopuoliseksi. Jos toisilleen tuttuun porukkaan tulee uusia lapsia, on tämäkin huomioitava tilanne.

Sosiaalisista taidoista ja ryhmähengen muotoutumisesta kerrotaan postauksissa

Meidän luokka, osa 1

Meidän luokka, osa 2

 

Lukuvuoden alku

Erityisesti juuri koulun alkuun liittyvää pohdintaa on blogiteksteissä

Koulu alkaa

Ensimmäinen koulupäivä syksyllä 2020

Ja valitettavasti taitaa Koulu & korona -tekstin asiatkin olla vielä melko pitkälti ajankohtaisia.

 

Yleistä taustaa Alkuluokan toiminnasta

Taustatietoa erilaisiin ratkaisuihini ja Alkuluokan toimintamalleihin löytyy teksteistä

Päivän rakenne

Ryhmät

Pitkä välitunti

Melkoinen määrä asiaa! Mutta näin se juuri on: kouluvuoden alkuun liittyy paljon asioita, jotka on pohdittava, päätettävä ja järjesteltävä. Kun tämän työn tekee huolellisesti, pääsee vuoden mittaan monessa kohdassa helpommalla.

 

Tämän kaiken ymmärtämistä auttaa, kun tietää mikä tämä Alkuluokka oikein on:

Alkuluokka – Mikä se on?

Mukavaa ja onnistunutta kouluvuotta!

 

Kuvat Karolina Grabowska ja Gerd Altmann Pixabaystä