Olen huomannut, että ensi vuoden arviointijuttuja suunnitellaan jo nyt. Hienoa! Mahtavaa, kun syksyllä heti lukuvuoden alussa on ainakin osittain tiedossa, mitä ja miten arvioidaan. Jos siis tietää ensi vuoden luokkansa, kannattaa hyvinkin käyttää hetki aikaa keväällä myös arvioinnin pohtimiseen. Kaikki etukäteistyö on pois tulevien päivien työmäärästä. Jos ei tiedä, ei hätää: tietenkin homman pystyy ottamaan haltuun myöhemminkin.

Niitä onnekkaita varten, joilla on mahdollisuus miettiä aihetta jo nyt, kokosin listan Arvioinnista -sarjan postauksista. Toki arviointi voi kiinnostaa tai olla ajankohtainen asia ihan muutenkin.

 

Arvioinnista -sarjan blogitekstit 2, 3 ja 4 on toteutettu kaupallisena yhteistyönä Qridi Oy:n kanssa.

 

Aiemmin ilmestynyt

Arvioinnista -sarjassa on ilmestynyt aiemmin neljä blogitekstiä. Otsikoita klikkaamalla pääset kyseiseen tekstiin.

Arvioinnista osana arkea löytyy ajatuksia myös Alkuluokan Aakkosten Instagram-tililtä. Tervetuloa tutustumaan myös Ig-sisältöön (alkuluokan_aakkoset).

 

Arvioinnista 1: Taustamietteitä   

Tässä ensimmäisessä julkaisussa kerron omasta polustani opettajana arvioinnin suhteen. Polku on pitkä ja mutkainen! Ehkä matkan varrella on jotain ajatuksia, jotka auttavat sinua omissa pohdinnoissasi? Hyödyllinen tämä teksti on, jos se auttaa välttämään jonkun mutkan ja kulkemaan oikoreittiä 🙂

 

Arvioinnista 2: Arviointijuna

Kun kirjoitin tämän tekstin, oli Arviointijuna ollut luokassani käytössä noin kuukauden. Tekstin tunnelmiin voi hyvin samaistua, jos olet juuri tutustumassa Arviointijunaan tai Qridin tarjoamiin muihin toimintoihin. Nyt tiedän enemmän, mutta tästä me aloitimme!

 

Arvioinnista 3: Arviointijuna Alkuluokassa 

Tässä tekstissä kerron, miten käytämme Arviointijunaa käytännössä. Tässä mielessä arviointi on ihan samanlainen asia kuin muutkin: jos haluaa, että jotakin tulee tehtyä säännöllisesti ja usein, siitä kannattaa luoda hyvä rutiini. Meillä on luokassa esimerkiksi kirpparilta löytynyt puinen junapalapeli, joka muistuttaa mikä arviointijuttu pitää seuraavaksi tehdä 🙂 

 

Arvioinnista 4: Arviointikeskustelu

Arviointikeskustelu on alakoulussa iso osa arviointia. Tässä tekstissä kerron siitä, miten Arvointijuna auttoi tekemään arviointikeskustelusta mukavan ja tehokkaan hetken. Esimerkiksi lukusujuvuuden kehittymisen esittäminen diagrammilla oli yllättävän motivoivaa jo tokaluokkalaisille. Luulisin, että tämäntyyppiset toiminnot isompien oppilaiden kanssa ovat erittäin käyttökelpoisia. 

 

Tulevaa

Arvioinnista -sarjan viides osa ilmestyy keväällä. Tekstistä tulee yhteenveto siitä, miten Arviointijunamatkamme on sujunut syksystä kevääseen ja kuinka Arviointijuna on mukana lukuvuosiarvioinnissa. Pohdin, mitä hyötyä tästä digiarvioinnista on ollut lapsille, vanhemmille ja opettajalle. Kerron myös asiat, jotka nyt tekisin toisin. 

 

Tulevaisuuden haaveena minulla on miettiä arvioinnin palikat paikoilleen konkreettisesti pitkin lukuvuotta. Vähän samaan tyyliin kuin Alkuluokkavuoden kvartaalit -sarja esittelee elämää pienten lasten luokassa lukuvuoden eri vaiheissa. 

 

 

Qridin sivuilla on paljon taustatietoa arvioinnista, sekä tietenkin tietoa Qridin arviointityökaluista. Qridin sivuille pääset tästä.

www.qridi.com