||  Saatu ilmaistuote Konstikas.fi  ||

Aiemmin olen kirjoittanut visuaalisesta hahmottamisesta tärkeänä taustataitona näissä postauksissa:

Navigaattorijuttuja

Visuaalinen hahmottaminen – Navigaattorijuttuja, Osa 1 löytyy tästä.

Navigaattorijuttuja, Osa 2 löytyy tästä.

Nyt syksyllä pidän tärkeänä lähteä heti harjoittamaan visuaalisen hahmottamisen taitoja. Meillä Alkuluokassa on Navigaattoritunti. Sen aloitan muutama viikko koulun alkamisen jälkeen. Kun olemme siinä vaiheessa, että rutiinit hiukan alkavat sujua, eikä ihan kaikkea (tai ainakaan ihan kaikkia!) tarvitse auttaa alkuun kädestä pitäen. Yhdysluokassa tähän vaiheeseen päästään onneksi kohtuullisen nopeasti, kiitos näppärien kakkosluokkalaisten.

Tänä syksynä tuli niin hyvä mieli! Nimittäin kun kerroin lapsille, että aloitamme Navigaattoritunnit, sai uutinen aikaan spontaanit riemunkiljahdukset. Olipa erittäin helppoa ja tehokasta markkinointia! Kun eka- ja tokaluokkalaiset suhtautuvat näin, ei eskareita pahemmin tarvitse motivoida näihin hommiin 🙂

Mallin mukaan tekeminen

Yksi keskeinen tehtävätyyppi visuaalisen hahmottamisen treenauksessa on mallin mukaan tekeminen. Matematiikan kirjoissa on paljonkin tehtäviä, joilla tätä taitoa on tarkoitus harjoittaa. Useimmissa kirjoissa nämä ovat mukavan välipalan tyyppisiä. Pelkästä katsomisesta ja kynällä piirtämisestä ei mielestäni ole juuri mitään hyötyä sellaiselle lapselle, jolla on pulmia visuaalisessa hahmottamisessa. Tai ainakin oman luokkatason kirjojen tehtävät ovat liian vaikeita.

Toki kirjan kynätehtävästäkin voi saada paljon irti, mutta… Usein sillä kohdalla tulee ehkä oikaistua, kun varsinainen käsillä oleva oppimisen sisältö on jokin muu. Minun tulee paremmin huolehdittua visuaalisen hahmottamisen taitojen kehittämisestä, kun varaan asialle ihan oman ajankohdan. Ja se on meillä Navigaattoritunti.

Pidän hyvänä tapana tehdä hahmottamisen harjoituksia ensin monella muulla tavoin, myöhemmin vasta kynällä. Oikeasti eri harjoitustavat tietysti menevät limittäin ja lomittain, mutta pääsääntönä pidän tätä. Alkusyksystä tutkimme erilaisia kuvioita ja rakennamme niitä erilaisilla tikuilla. Hyviä harjoituksia ovat myös palikkatehtävät. Mallina on oikea palikkarakennelma tai kuva, tehtävänä rakentaa itse samanlainen palikoilla. Legotehtävät ovat myös erinomaisia ja niitä on helppo vinkata myös koteihin.

Konkreettisilla tavaroilla tehdessä osia voi käännellä ja kokeilla, katsoa niitä eri suunnista. Myös vertailu malliin on helppoa. Voi ottaa vaikkapa palikan käteen, viedä sen mallin viereen ja verrata, ovatko palikat esimerkiksi yhtä korkeita.

Tangram-pelit

Luokassamme tehdään paljon Tangram-pelejä, jotka ovat helppokäyttöinen ja hyvä tapa harjoitella tarkkaa katsomista ja mallin mukaan tekemistä. Tangram edustaa tehtävätyyppiä, jossa kaikille löytyy sopivan tasoista tekemistä. Tehtäviä voi helpottaa aloittelijalle sopivaksi, mutta toisaalta uusia tehtäviä löytyy taitavalle tekijälle loputtomasti.

Tangram täyttää myös vaatimukseni siinä, että ne ovat käytännöllisiä käyttää luokassa. Menevät pieneen tilaan ja samalla pelillä on paljon käyttömahdollisuuksia. Oikeastaan Tangram taitaa olla tehokkuudessaan ihan lyömätön: seitsemän pientä litteää palaa. Voisiko pienempään tilaan enää mahtua enempää tekemistä 🙂

Joissakin matematiikan kirjoissa tulee lapsille toiminnallisten välineiden paketti, jossa on mukana kartonkiset Tangram-palat. Ajatus on kiva, ja kyllä mekin näitä olemme joskus paremman puutteessa käyttäneet. Paljon paremman sormituntuman muotoihin saa puisilla tai muovisilla ”oikeilla” Tangram-paloilla. Tangram-paloja ei tarvitse välttämättä hankkia luokkaan kaikille, muutamallakin sarjalla vuorottelemalla pärjää.

Konstikas.fi:n verkkokaupasta löytyy toimivalta vaikuttavat vaihtoehdot Tangram-peleistä pienille ja hahmotuksessa harjoittelua tarvitseville. Palat ovat eri väriset. En ole näitä ikinä kokeillut, mutta luulisin, että harjoittelun alkuvaiheessa värit auttavat erittelemään muodot ja havaitsemaan asennot. Valikoimissa on myös vaihtoehto, jossa on Tangram-palat useammalle pelaajalle. Pelin voittaa, kun saa ensimmäisenä mallikortin mukaisen kuvion valmiiksi. Peliä voi toki joskus käyttää, mutta itse hyödyntäisin tämän pelin hyvät korttimallit ja Tangram-palat ihan yksilötehtävänä. Tai paritehtävänä yhdessä tutkien, ilman kilpailua.

Mitä vielä?

Loogiset palat ovat myös yksi Navigaattorituntien perusväline. Loogisia paloja voi käyttää matematiikan sisällöissä moneen muuhunkin, mutta hahmotusharjoittelussa loogiset palat toimivat Tangramin kanssa samantyyppisesti. Käytetään erilaisia malleja ja rakennetaan itse samanlainen. Valmiita tehtäviä on saatavilla hyvin sekä Tangramiin että loogisiin paloihin.

Vaihtelua harjoitteluun saa, kun kerää vielä lisäksi omaa tehtäväpankkia. Välillä teemme omia rakennelmia ja kuvaamme ne tableteilla tehtäväkansioihin (Tangram, Loogiset palat, Palikat). Pikkuhiljaa vuoden mittaan tehtäviä kertyy kansioihin. Välillä pääsee valitsemaan kaverin kansiosta itselleen tehtävän. Tai tekemään oman tehtävän, jonka on joskus aikaisemmin itse keksinyt! Helppoa järjestää, ja taas motivaatio on yleensä erinomainen.

Yläkuvassa näkyvä Kuutiot-palapeli on yksi uusi suosikkini! Konstikas.fi lähetti sen keväällä testaukseen, ja sitä on pelattu todella ahkerasti. Lapsia ehkä viehättää puisten kuutioiden ja tehtäväkorttien tuntu. Tai mikä nyt onkaan, mutta tästä pelistä tykätään. Pelihän oikeasti on pienten palapeli. Mutta. Hyvällä markkinoinnilla se on meidän luokassa tarkan katsomisen, suuntien harjoittelun ja symmetrian materiaali. Visuaalisen hahmottamisen harjoittelua runsaasti tarvitseville tämä on hyvä väline. Kaikki ylimääräinen on karsittu pois, ja pelissä keskitytään vain ja ainoastaan muodon ja värin tutkimiseen. Taitavampien lasten kanssa emme käytä tähän paljon aikaa. Mutta koska yleensä kaikki haluavat tätä peliä pelata, olen hyödyntänyt tätä symmetrian käsitteessä. Osa mallikuvioista on symmetrisiä, joten tämä onnistuu hyvin.

Konstikas.fi on verkkokauppa, josta löytyy monia visuaalisen hahmottamisen harjoitteluun sopivia innostavia pelejä. Suosittelen tutustumaan valikoimaan! 

Tästä pääset ostoksille: Konstikas.fi