Tässä Navigaattori-juttuja postaussarjan viidennessä osassa yritän valita luokkani Navigaattoripelivalikoimasta ne parhaimmat ja käyttökelpoisimmat, TOP 5 peliä. Ei ole helppo tehtävä… Kiitos lukijalle hyvästä toiveesta, tämä oli itsellenikin hyvää pohdittavaa!

 

|| Osa peleistä on saatu aiemmissa kaupallisissa yhteistöissä, osa itse hankittuja. ||

 

1

Hankala on valita vain viisi peliä, ja heti ensimmäisen kohdalla luistan säännöistä 🙂 Kuvassa taitaa olla enemmän kuin yksi peli…

Kaikki tämän tyyppiset pelit ovat hyviä ja luokassa käteviä. Jos on pakko valita yksi, valinta olisi IQ Arrows. Siksi, että nuolista saa kätevästi mukaan myös suuntapuhetta: Huomaatko, että tuo ylimmäinen oranssi nuoli on vasemmalle.

Sydämistä tykkäävät kaikki, myös IQ Love on ihana!

 

2

Kuvassa näkyvä peli on Hide & Seek Safari. Tehtävätyypissä yhdistyy hahmottamisen lisäksi lukumäärien laskemista. Nämä eivät ole ollenkaan ensimmäisiä pelejä, enkä tarjoa näitä lainkaan alkuvaiheessa lapsille, joilla on haasteita visuaalisessa hahmottamisessa.

Ovat kyllä lapsista kiinnostavia, ja erinomaisia lisähommia taitaville tekijöille. Tämän tyyppisiä pelejä pitäisi hankkia omaan pelihyllyynkin lisää. 

3

Autoruuhka, tai RushHour-peli. Tämä on klassikko, joka varmasti löytyy monista luokista ja iltapäiväkerhoista.

Loistava peli, joka tämäkin vaikeutuu helpoista alkutehtävistä lähes mahdottomiin.

Navigaattorimaista otetta lisää, kun tehdään parin kanssa. Pari antaa sanallisia ohjeita, kuten esimerkiksi ”Siirrä sinistä autoa 3 ruutua taaksepäin”. Ai että, loistoharjoitus!

Jos tarvitsee lisätekemistä taitaville oppilaille, pyydä suunnittelemaan oma tehtävä. 

 

4

Kuutiot-pelistä olen ollut tosi tyytyväinen. Suurin haaste itselläni on löytää tekemistä lapsille, jotka tarvitsevat helppoa tekemistä visuaalisessa hahmottamisessa.

Kuutiot-pelin puiset kuutiot ovat kivat pyöritellä käsissä. Helpoimmillaan voi ottaa työn alle vain yhden kuution.

Tässäkin voi tehdä paritehtäviä, ja tuottaa kuvailevaa puhetta. Olen käyttänyt tätä myös tukiopetuksessa.

Erittäin yksinkertainen, mutta toimiva peli!

5

Auton lastaaminen palikoilla on hyvä kolmiuloitteisen ajattelun harjoittaja. Oikeita palikoita hypistellessä ja asetellessa eri järjestyksiin saa hyvää harjoitusta kolmiulotteisuudesta.

Tämäkin on lapsia innostava peli, johon moni tarttuu saadessaan itse valita pelin.

Tässä, kuten lähes kaikissa meidän Navigaattorihyllyn peleissä, toteutuu hyvin oikeastaan perusedellytys luokkapeleissä: peli on helppo oppia, mutta vaikeusaste lisääntyy vaihe vaiheelta. Näin lapsi ei jatkuvasti tarvitse aikuista, vaan aikuisen aika riittää pelitilanteissa koko porukalle. 

 

BONUS

Aivan mahdoton valita vain 5 peliä, joten tässä vielä lisäys 🙂

Match Madness on peli, joka on ihan loistava luokkakäytössä, mutta jota emme oikeastaan koskaan käytä ohjeen mukaan 🙂 Pelissä on mallikortteja ja palikoita neljälle pelaajalle. Palikoista on tarkoitus muodostaa korttien mukaiset kuviot.

Pelissä kilpaillaan myös nopeudessa, mutta tehtävät ovat sen verran vaikeita, ettemme ainakaan alkuluokkaikäisillä tarvitse kiirettä lisähaasteeksi.

Kivat palikat, hyvät tehtävät!

 

Navigaattoripelit TOP 5

IQ Narrows (tai Love, Digits, Stars…)

Hide & Seek Safari

Kuutiot

Smart Car

RushHour

Match Madness

 

 

Aina kannattaa muistaa myös palapelit, Loogiset palat, Tangram… Oikeasti, ihan mahdotonta nimetä vain 5 peliä 🙂

Kuva AlexAntropov86 Pixapaystä.