||  Saatu ilmaistuote IKIOMA Nimilappu Oy ||

Koulutyössä ainakin pienten lasten kanssa tarvitaan paljon kaikenlaista tavaraa, konkreettista materiaalia ja pikkusälää. Ikuisuusongelma on, miten nämä tavarat pysyvät hallinnassa ja löytyvät silloin, kun niitä tarvitaan.

Kouluissa on useita käyttäjiä yhteisillä tavaroilla. Tavaroita säilytetään varastoissa tai luokissa ja siirretään tarpeen mukaan eri luokkien välillä. Oikein hyvä, kannattaisin laajempaakin yhteisten materiaalien käyttöä. Ongelma usein on, että tavaroita unohtuu matkalle, eikä kukaan välttämättä tiedä mistä etsiä niitä.

Yksi ratkaisu tavaroiden hallintaan on hyvä merkitseminen ja nimikointi. Ihan samalla tavalla miten toimitaan kodeissa. Merkitään lasten vaatteita ja tavaroita ja sitten toivotaan, että kadonneet mustat ulkohousut palautuvat omistajalle 🙂 Kun niissä on nimi selkeästi, näin todennäköisesti tapahtuukin. Eikö tämä toimisi koulussa niin, että kun pelilaatikon kannessa kerrotaan pelin kuuluvan luokkaan 2B, se sinne näppärästi osataan palauttaa?

Nimikointi koulussa

Tavaroiden hallinnassa Ikiomalta saamani nimitarrat osoittautuivat tosi käteviksi. Aikaisemmin olen nimikoinut tavaroita ihan vain kirjoittamalla nimen tussilla tai kynällä. Mutta onhan nämä tarrat tosi paljon hauskemman näköisiä! Ne ovat myös siistejä ja helppoja kiinnittää. 

Lisäksi ne ovat yhtenäisen näköisiä. Se on paitsi kivan näköistä, myös käytännöllistä. Kun yhteisiä tavaroita nimikoi milloin kukakin, on käsiala erilaista, kynät vaihtelee ja saattaa joskus olla kirjavuutta siinäkin, mitä nimitystä käyttää. Kirjoittaako 0-2, alkuluokka, pienet… Aikuisenkin on joskus vaikea huomata nimikointia, saati sitten lapsen, joka ei vielä ehkä osaa edes lukea. Samanlainen tarra on yhtenäinen ja toimii kuin logo, joka on helppo oppia tunnistamaan. Kun tarra on selkeä, osaavat lapsetkin lajitella tavarat oikeisiin paikkoihin. Lapsille hyvä taito opittavaksi ja aikuisille helpotusta arkeen, kun etsiskely vähentyy. 

Millaisia tavaroita sitten nimikoidaan? Tavaraa on paljon ja mitä paremmin tavaramäärän  pystyy hallitsemaan ja pitämään järjestyksessä, sitä parempi. Onhan joskus käynyt niinkin, että on täytynyt ostaa jotain mitä talossa jo on, mutta sitä ei ole löydetty… 

Esimerkiksi pelit ovat usein sellaisia, mitä käytetään eri luokissa. Hienoa, jos peleillä on oma pelivarasto. Mutta vaikka pelivarasto olisikin, pidetään usein jotain pelejä myös luokissa. Sittenpä ollaankin jo sekaisin, mihin paikkaan mikäkin peli piti palauttaa! Kun pelin kannessa on selkeä tarra ”Pelivarasto” tai ”2B”, tietävät kaikki mihin peli on matkalla. Sitä paitsi väärässä luokassa oleva peli, jossa loistaa tarra ”2B”, saattaa hyvinkin tuntua kuumottavalta ja auttaa palautumista oikeaan osoitteeseen 🙂

Myös kirjat ovat sellaisia, joita käytetään yhteisesti. Kirjoja voi olla luokkien tai luokkatasojen omissa luokkakirjastoissa ja hyllyissä. Kirjoja on kiva lainata, ja palautuminen oikeaan paikkaan onnistuu, kun ne on nimetty tarralla ”2A” tai ”Pienten kirjat” yms. Ihan samalla tavalla eri oppiaineiden materiaalit. Ei niitä hankita – eikä tietenkään kannata hankkia – jokaiseen luokkaan omia. Vaan huolehditaan, että materiaalit löytyvät ja ovat tehokkaassa käytössä. 

Kokemus on opettanut, että myös huonekalut on hyvä nimikoida. Suursiivousten tai ulkopuolisten tapahtumajärjestäjien jäljiltä on joskus etsitty pitkänkin aikaa, missä jonkin tietyn tilan pöytä on. Hupaisa oli sekin aamu, kun tuolini oli kadonnut 🙂

Jos koulussa on edessä luokkatilojen vaihtoa, kuten usein lukuvuoden vaihtuessa on, nimikoinnista on taas hyötyä. Tavaroiden siirtely on rasittavaa ja työlästä. Ja kyllähän niitä katoamisiakin aina sattuu. Vähintään unohtaa, mihin jotain tavaroita on varastoitu. Kun on selkeät nimikoinnit, on todennäköisempää että tavarat löytävät tiensä oikeaan osoitteeseen.

Omat tavarat työpaikalla

Yksi tavararyhmä on omat tavarat, joita käytän työssäni. Minä merkitsen ne tarralla Alkuluokan Aakkoset. Tämä on tunteita nostattava puheenaihe, joka aina välillä nousee esiin opepiireissä. Aion sohaista tätä muurahaispesää ihan erillisellä kirjoituksella (Tämä kirjoitus löytyy täältä). Mutta ei hätää! Olen kyllä miettinyt tämänkin asian, eikä tarvitse olla huolissaan: en ole tässä asiassa mitenkään riistetty, enkä juurikaan tee kollegojen elämää hankalammaksi 🙂 

Kun kuitenkin olen päätynyt siihen, että joitain omia tavaroitani käytän koulussa, on niidenkin merkitseminen ratkaistava. Ikioman nimitarrat ovat hyvä ratkaisu. Logo on nimittäin hyvä sellaisessa tilanteessa, ettei halua laittaa omaa nimeään. Itse esimerkiksi ajattelen niin, että en halua lapsille korostaa tavaroiden olevan minun. Olen ne vienyt luokkaan käytettäväksi. Nimeäminen on ainoastaan sen takia, että tarvittaessa erotan tavarani koulun tavaroista. Tällaisessa tilanteessa toimii hyvin vaikkapa pelkkä kuvallinen logo, tai minun tapauksessani Alkuluokan Aakkoset -nimikointi.

Nimitarrojen ominaisuudet

Kätevyyden ja kivan ulkonäön lisäksi Ikioman nimitarrat ovat helppoja käyttää. Kuvavaihtoehtoja on satoja! Eli lapsia helpottava kuvatunnistamisen huomiointi onnistuu helposti. Pidän myös siitä, että fonteista löytyy vaihtoehto, jossa a-kirjain on samanmallinen kuin käsinkirjoitettuna. Minua joskus ärsyttää opettaa pienille ekaluokkalaisille a-kirjainta, jota ei sitten löydy juuri mistään…

 

Koulussa nimitarroja kiinnitetään etupäässä koviin pintoihin, mutta liimaus onnistuu myös tekstiiliin tai vaikkapa kenkiin. Vuorokauden kiinnittymisen jälkeen tarrat kestävät pesun koneessa ja astianpesukoneessa. Tämä on hyvä ominaisuus.

 

Nyt korona-aikaan on tullut kiinnitettyä entistä enemmän huomiota siihen, että yhteiset tavarat pestään usein. Halusin tämänkin ominaisuuden testata. Niinpä pesin tarralliset väriryhmien purkit astianpesukoneessa, ja hyvin kestivät! Tämäkin yksi helpotus arkeen, kun ei tarvitse tarkistella repsottavia tarroja.

 

Kokeilin Ikioman klassisia nimilappuja, joista siis pidin kovasti. Minua alkoi kiinnostaa myös Ikioman tuote Minitarrat. Siitä valitsisin viiden värin värivalikoiman. Värikoodausmahdollisuus toisi vielä lisää vaihtoehtoja tavaroiden nimikoimiseen.

 

Ikioman Nimilappu-tuotteet löydät täältä.

 

Instagramissa on tulossa arvonta, jossa voit voittaa itsellesi Ikioman nimitarroja. Pysy kuulolla!

Ig: @alkuluokan_aakkoset