||  Saatu ilmaistuote Ikioma Nimilappu Oy ||

 

Sain mahdollisuuden tutustua Ikioma Nimilapun Minitarrat-tuotteeseen. Entuudestaan minulle olivat jo tuttuja Ikioman Nimitarrat, joten osasin odottaa hyvää laatua.

 

Tuotteen hyvä laatu oli minulle oikeastaan itsestään selvyys. Tarrat on helppo kiinnittää, ne pysyvät hyvin kiinni ja kestävät kovaa käyttöä. Näin pitää ollakin. Koska nimitarrat on tuote, jolla haluan helpottaa työtäni, en todellakaan haluaisi korjailla repsottavia tarroja tai vaihdella uusia. Eikä sellaista ole tarvinnut miettiäkään, tarrat toimivat juuri niin kuin luvataan 😊 Minitarrat kestävät monenlaista käyttöä: kuumaa, kylmää, pesua. Tarrat voi kiinnittää myös kankaaseen, esimerkiksi pesumerkintälappuun. Itse käytän niitä lähinnä muovi- ja paperipinnoissa. 

 

Minua kiinnosti tällä kertaa erityisesti Minitarrojen käyttötavat. Huomasin nimittäin sattumalta, että yhdessä teemavärivaihtoehdossa on juuri täydelliset värit Alkuluokkaan!!! Pakkauksessa tulee punaisia, sinisiä, vihreitä, keltaisia ja oransseja tarroja. Alkuluokan väriryhmät ovat punaiset, siniset ja vihreät (jos haluat lukea lisää väriryhmistä, tutustu tähän blogitekstiin Ryhmät). Suuremmissa luokissa on käytössä ollut myös keltaiset, joita varten minulla on myös materiaaleja. Ilahduin siis kovasti löytäessäni tämän Sateenkaari-teemavärin.

Tavaroiden hallinta yhteisissä tiloissa 

Minitarrojen käytössä yhdistän kaksi asiaa: tavaroiden tehokkaamman palautumisen paikoilleen sekä toiminnan helpomman käynnistämisen. Tavaroiden nimikoiminen helpottaa aina niiden sijoittamista oikeille paikoille. Se taas edesauttaa tavaroiden löytämistä silloin kun niitä tarvitaan. Kokemukseni mukaan sellaista koulua tai päiväkotia ei olekaan (tai ehkä ylipäätään mitään yhteiskäytössä olevaa tilaa), jossa tavaroiden löytämisessä ja niiden oikeassa paikassa pitämisessä ei olisi jonkinlaista pulmaa. Etsimiseen menee joskus älytön määrä työaikaa! Ja sen todella voisi käyttää hyödyllisemmin.

 

Automaattisesti ajattelen nimitarrojen toimivan tässä tavaroiden palautumisessa oikealle paikalleen. Jos pelissä tai kynälaatikossa lukee Alkuluokka, kaikki tajuavat sen olevan peräisin Alkuluokasta. Ennemmin tai myöhemmin sen joku palauttaa oikeaan tilaan. Tai ainakin mainitsee siitä: ”Hei, Alkuluokan kynälaatikko oli muuten eilen salissa.” Tai mihin nyt sitten sen unohdinkaan 😊

Väriryhmien tavarat 

Minitarroissa innostuin lisäksi väreistä. Alkuluokassa käytetään paljon yhteistä materiaalia. Konkreettisen ja toiminnallisen materiaalien hankinta niin runsaasti kuin meillä sitä Alkuluokassa on ei olisi mahdollista ilman vuorotteluideaa. Kaikkea ei tarvitse olla jokaiselle oppilaalle yhtä aikaa, vaan vuorottelemme. Se tarkoittaa, että meillä on paljon kaikenlaista tavaraa. Ja jotta homma toimii ja järjestys säilyy, täytyy tavarat palauttaa paikoilleen. Myös lasten. Jotta tämä onnistuu, taitoa täytyy harjoitella. Ja tässä auttavat Minitarrat!

 

En vielä edes tiedä, missä kaikessa tulen Minitarroja käyttämään. Mutta paitsi että tavarasta tietää, että se on Alkuluokasta, Minitarran väri kertoo myös minkä ryhmän käyttöön se on tarkoitettu. Nerokasta! Esimerkiksi värit ja askartelutarvikelaatikot, materiaalitarjottimet ja tehtäväkorttien muovitaskut on kätevä merkitä Minitarroilla.

 

Meillä on väriryhmien puheenjohtajat, joiden tehtävä on huolehtia ryhmänsä puolesta tiettyjä asioita. Tehtävä vaihtuu viikoittain koululaisten keskuudessa. Eskarit eivät vielä toimi puheenjohtajina. Kun puheenjohtajat saavat tehtäväksi hakea ryhmälleen tietyt välineet, näkevät he helposti tarroista mitkä on millekin ryhmälle tarkoitettu. Ja mikä parasta: kun jokin ryhmä unohtaa siivota välineensä paikalleen, ei tarvitse arvuutella mikä ryhmä unohti. Vaan selviää nopeasti, ketkä lähtevät laittamaan tavaroitaan paikoilleen.

Tavaroiden luokittelu

Uskon kovasti siihen, että kun asioita jaksaa toistaa ja treenata, ne vähitellen menevät sinne kuuluisaan selkäytimeen. Myös siivous!

 

Pakkauksessa on oranssit tarrat, ja oranssia väriryhmää meillä ei ole. Myöskään keltaista ryhmää ei ole tällä hetkellä. Siksi käytän oransseja ja keltaisia tarroja ihan perusnimeämiseen. Niillä ei ole sen kummempaa lisämerkitystä. Tarrasta tietää, että tavara on meidän luokasta. Lapset muuten oppivat tällaiset merkitykset yleensä todella nopeasti. Tarrat ja värit ovat selkeitä luokitteluperusteita. Aikuinen saattaa tietää tavaran tarkoituksenmukaisen paikan vaikkapa sen käyttötarkoituksen mukaan. Lapsi ei välttämättä sellaista ajattele. Hänelle tarra voi olla helpompi merkki.

 

Pakkauksessa on 175 kappaletta tarroja, joiden koko on 16 x 6 mm. Tarroja on siis paljon, odotan näiden riittävän meille pitkäksi aikaa. Jos tällainen tarrasetti helpottaa työtäni, se on mielestäni myös kustannustehokas ratkaisu. Meidän käyttötavassamme tarrat ovat myös pedagogista materiaalia 😊

 

Minitarrat ja muut Ikioman tuotteet löydät täältä.