Spesiaalihetkiä ei tänä syksynä juurikaan ole ollut. Joko on tiedetty jo alunperin, että emme saa järjestää erikoisempia ohjelmia, tai sitten päivän lähestyessä on tullut peruutus. Tällaista on korona-aika. Ei voi mitään, hyvä arki on onneksi tärkeintä. Nyt pääsen myös toteuttamaan omaa mielipidettäni ihan toden teolla. Sanon usein, että juhla- ja erityishetket eivät tarvitse isoja järjestelyjä. Pienet poikkeamat arjesta ja yllätystekijät saavat aikaan spesiaalihetken.

 

Meidän ulkoilupäiväsuunnitelmat olivat ihan toisenlaiset, mutta loppujen lopuksi Alkuluokan ohjelmassa oli erilaisia pelejä ulkona oman luokan kanssa. Sää oli mahtavan aurinkoinen, ihmettelimme jopa lokakuussa loikkivaa heinäsirkkaa! Paistoimme makkarat laavulla ja söimme muut eväät. Erittäin onnistunut ja mukava päivä. Harmi muutoksista jäi aikuisillakin taka-alalle, lapset eivät onneksi kaikista suunnitelmista edes tienneet.

 

Alkuluokkalaisten pelaamat pelit olivat tuttuakin tutumpia, mutta silti innostus oli suurta ja silmät loistivat. Riitti oikein hyvin tekemään pelipäivästä spesiaalin, että tutut pelit pelattiin epätavallisessa ympäristössä. Eikä kaiken tarvitse tietenkään olla uutta: lapset nauttivat myös siitä, kun asia on tuttu ja se osataan.

 

Muistipeli

Me pelasimme ensin muistipeliä. Tuttu muistipeli onkin ihan erilainen, kun pelialustana on puoli kenttää! Pelivälineeksi käy esimerkiksi vadit tai dynopakkaukset, joita usein saa koulun keittiöstä. Vatien alle piilotetaan esineitä, aina kaksi samanlaista. Tämäkin on hauskaa, kun muistipelissä ei etsitäkään samanlaisia kortteja vaan ihan oikeita tavaroita. Tavarat voi valita ajankohtaisen opeteltavan asian mukaan, jolloin pelin hyötyaste taas kasvaa yhden pykälän. Pari kerrallaan saa lähteä kääntämään vadit. Meillä ainakin kentän reunalla seuraavien parien silmät seurasivat erittäin tarkasti, mitä vatien alta milloinkin paljastui. Hyvää keskittymistä!

 

Afrikan Tähti

Toinen pitkä peli oli Afrikan Tähti. Tämäkin sai innostuneen vastaanoton. Olen kopioinut, suurentanut ja laminoinut pelimerkit Afrikan tähdestä. Kirpparilta ostetusta pelistä olen ottanut rahat. Toki niitäkin voisi kopioida tai piirtää itse. Afrikan Tähteä voi pelata ulkona monilla säännöillä, me pelasimme helppoa veriota: 

 

Peli merkit on piilotettu pitkin koulun pihaa. Peliä pelataan pareittain, ja jokainen pari saa aluksi rahaa 300. Kun pari saa luvan lähteä liikkeelle, he maksavat lähtiessä pankkiirille (tällä kertaa ope) 100 rahaa. Pari juoksee haluamalleen pelimerkille, avaa sen ja tulee pankkiirin luo. Jalokivistä pankkiiri antaa rahaa ja rosvotapauksessa kaikki parin rahat menetetään pankille. Helpossa versiossa myös hevosenkengästä saa rahaa. Jos pari on rahaton, täytyy heittää nopalla silmäluku 4, 5 tai 6 ennen kuin voi jatkaa peliä. Kaikki parit saavat pelata koko ajan. Pankkiirin luo saattaa muodostua pientä jonoa, mutta se ei peliä haittaa. Juoksemista ja etsimistä tulee joka tapauksessa paljon! Voittajapari on se, joka löytää Afrikan tähden.

 

Lisäksi muutama pienempi peli ja frisbeegolfia parilla pihakorilla. Muuta ei tarvittu hauskaan ja toiminnalliseen päivään!

Kuvat Olimar wikipediasta, Clker-Free-Vector-Images Pixapaystä