Kesäkuussa sain idean, heinäkuussa sen toteutin. Aloin kirjoittaa blogia.

 

Olen tehnyt vuosien mittaan monenlaisia asioita alkuopetuksessa, ideoinut ja toteuttanut. Määrä alkaa olla sellainen, että on vaikea muistaa kaikkea. Koulumaailma taas on niin monipuolinen ja monimutkainenkin, että en ole oikein keksinyt hyvää tapaa dokumentoida asioita. Lisäksi maailma ja ajatukset muuttuvat: pelkkä merkintä siitä, mitä on tehty ei aina riitä. On hyvä muistaa myös pohdintoja ja perusteluja, mitä taustalla on ollut.

Kesällä keksin, että blogi voisi olla mukava tapa säilöä omia ajatuksiaan. Tällä hetkellä olen erittäin tyytyväinen keksintööni! 

 

Miksi blogi?

* Kirjoittaessa on pakko jäsentää asiat selkeämmiksi. Viimeistään tässä vaiheessa tulee selvitettyä itselleenkin, mitä oikein asiasta ajattelen. Opettajalle on todella hyödyksi tietää perustelut, miksi luokassa tehdään asioita tietyllä tavalla. Ammattilainen ei valitse toimintaa ja sisältöä sattumalta, vaan valinnoille on perustelut. 

 

* Korona-aika on valitettavasti vähentänyt kohtaamisia muiden koulun aikuisten kanssa. Spontaanit keskustelut vaikkapa koulutusten tauoilla, koulun käytävillä ja messuilla ovat jääneet pois tai vähentyneet. Nämä pohdinnat ovat osittain korvautuneet kirjoittamisella sekä blogin tuomilla yhteyksillä muuhun koulumaailmaan somessa. Ei todellakaan korvaa oikeita kohtaamisia ihmisten kanssa, mutta sentään jonkinlainen korvikkeen yritelmä.

 

* Yllättäen olen saanut paljon uusia ideoita ja inspiroitunut monin tavoin, vaikka alkuperäinen tavoite oli omien ajatusten laittaminen muistiin. Erityisen iloinen olen Instagramin ”löytämisestä”. Alkuluokan Aakkosilla on arjen pienten hetkien tallentamista varten Instagram-tili. Olen toki aiemminkin selaillut Instagramin kouluun liittyviä tilejäkin, mutta se on ollut lähinnä päämäärätöntä haahuilua. Nyt oman tilin tarkoitusta pohtiessa on tullut perehtyneeksi Instagramin maailmaan paremmin. Syksyn aikana olen löytänyt lukuisia mahtavia tilejä, tehnyt inspiroivia löytöjä ja saanut uusia ajatuksia. Kiitos teille, jotka laitatte ideoita jakoon! 

 

* Olen sitä mieltä, että ihmiselle on hyväksi aina ja kaikissa ikävaiheissa oppia uutta ja kehittyä. Myös tätä on ollut blogin pitäminen. 

 

Kiitos!

Se, että blogin kirjoittamisen avulla olen jäsentänyt ajatuksiani ja kirjoittanut muistiin luokkani toimintatapoja, oli tiedossa. Siksi aloitin blogin. Se mitä en osannut odottaa tai toivoa, oli saamani uudet ideat, innostuminen, vuorovaikutus eri puolella Suomea työskentelevien opettajien kanssa. Olen hyvin kiitollinen, yllättynytkin. Olen todella saanut enemmän bloggaamisesta kuin mitä osasin toivoa tai odottaa.

 

Kiitos, että olet löytänyt blogini ja lukenut tekstejäni! Kiitos myös aihetoiveista.

 

Blogissa käsitellään aiheita perusteellisemmin, selvitetään taustoja ja esitellään rakenteita. Instagramissa on väläyksiä arjesta. Pieniä juttuja, joista ei ainakaan sillä kertaa tule blogipostausta. Facebookissakin Alkuluokan Aakkoset on, mutta sen funktio on vielä hyvin epäselvä 🙂 Ehkäpä sillekin joskus tulee tarkoitus!

 

Jatkoa on tulossa postaussarjoille Meidän luokka, Kirjavinkki ja Alkuluokkavuoden kvartaalit. Mitä muuta toivoisit?

 

Instagram: @alkuluokan_aakkoset

Facebook: @alkuluokanaakkoset

 

 

 

 

 

Kuva: Chrissy H Pixapaystä