Opettajien kesäloma on aihe, josta monella on mielipide. En tiedä onko ikäkysymys vai johtuuko yhteiskunnan muutoksesta, mutta vuosi vuodelta pidän pitkää lomaa  aina vain tärkeämpänä. Ehkä kuitenkin on pieni hinta yhteiskunnalle antaa opettajille kunnon tauko työympäristöstä. Väsyminen on tämän ajan iso ongelma. Yhteiskunnan pysyminen toimintakunnossa on välttämätöntä. Jos koulujen toimintakyky on pelastettu opettajien kesätauolla, hyötysuhde on hyvä.

 

Jokaisella on toivottavasti hyvä ja omalla kohdalla toimiva tapa lomailla. Sellainen, mikä auttaa palautumaan edellisestä työvuodesta ja voimautumaan seuraavaan.

 

6 tapaa aloittaa loma

Tässä muutamia keinoja vapautua työvuoden kuormasta. Sellaisia, joita olen itse kokeillut tai miten tiedän kollegoiden toimivan.

 

* Lähde reissuun! Heti, kun koulun ovet ovat sulkeutuneet, matkaat johonkin arkiympyröistä poikkeavaan. Mitä erikoisempi paikka, sen parempi. Ajatukset ovat jossain muualla kuin kertolaskuissa tai kalapuikoissa.

 

* Mene mökille! Parasta, jos sinulla on mökkipaikka johon palaat vuosi toisensa jälkeen. Silloin hyvät muistot auttavat siinä, että pääset nopeasti rentoutuneeseen lomatunnelmaan. Ensimmäiset löylyt rantasaunassa tuovat hyvän olon tunteen, johon eivät kuulu työvuoden stressitekijät.

 

* Kasvata kasveja! En tiedä onko tässä joku yhteys lasten kasvattamisen ja kasvien kasvattamisen välillä, mutta todella moni opettaja rentoutuu upottamalla sormet multaan.

 

* Liiku! Liiku täysin rennosti ilman suorituspaineita, tai treenaa tavoitteellisesti. Opettajat ovat hyvin edustettuina monissa liikuntatapahtumissa. Hyvää palauttavaa toimintaa!

 

* Lue kirja! Höttöisintä hömppää tai suurta pohdintaa vaativaa haastavaa sisältöä. Sellaista, mille ei arjessa ole aikaa tai voimia. Jotain, mikä vie ajatukset uusiin tuuliin.

 

* Valitse sopiva sosiaalinen tila! Vietä loman alku erakkona omien ajatusten parissa tai järjestä lomanaloitusmiitinki ystävien, sukulaisten tai kenen tahansa mukavan tyypin kanssa. Kouluelämässä ei voi itse valita tapaako ihmisiä ja milloin tapaa, nyt voit sen tehdä.

 

* Syö hyvin ja hitaasti! Tämä pitää aina loman aluksi opetella. Rauhassa syöminen, mieluiten vielä ulkona ja luonnossa, on erinomainen lomatapa.

 

Minun tapani aloittaa loma

* Ja sitten viimeisenä oma tapani. Olen kokeillut kaikkea edellä mainittua. Reissu olisi kiva, mutta se ei ollenkaan aina ole mahdollista. Mökkiä ei ole. Kasvien kasvattamisen osaan huonosti. Tietenkin lomasuunnitelmissa täytyy myös huomioida muu perhe. Monessa tekemisessä ongelma on se, että kivasta tekemisestä huolimatta huomaan ajatusten harhailevan työasioissa. Kivassa seurassa olen poissaoleva, katson leffaa mutta en tiedä juonesta mitään. 

 

Jos ajatukset eivät harhaile koulujutuissa päivällä, niin käy viimeistään yöllä ja näen unia. Jos vielä juhannuksena näkee koulu-unia, en mielestäni ole päässyt eroon työasioista. Siksi olen viime vuosina tehnyt tämän eteen töitä aktiivisesti. En edes yritä ensimmäisinä lomapäivinä päästä eroon töistä, vaan tietoisesti ajattelen kuluneen työvuoden läpi. Vähän niin kuin pakotan itseni ajattelemaan kouluasiat nyt loman aluksi ja sillä tavalla siivoan myös mieleni.

 

Tähän ajatusten siivoamiseen on pari keinoa. Olen toivoton kasojen kerääjä. Kadehdin heitä, joiden työpöydät ovat siistit ja tyhjät. Minulla ei, minulla pöydällä on isot kasat! Puhdistan ajatuksia samalla kun siivoan pöytäni. Kun käy kasat läpi, tulee konkreettisesti lajiteltua ja siirrettyä syrjään menneen työvuoden juttuja. Pikkuisen aina pelkään, löytyykö kasasta jokin hoitamaton asia… Onneksi yleensä ei.

 

Toinen tapani ajatella kouluvuosi läpi on kalenterin selailu. Vähän vaihdellen luen kalenteria, blogia, päiväkirjaa, viikkotiedotteita. Jotain sellaista, jonka kanssa voin muistella arkisia kouluvuoden tapahtumia. Hyviä ja huonoja. Ainakin jollain tavalla tämä toimii. Kun ajattelen asioita keskittyneesti, ne eivät myöhemmin pulpahda mieleen niin usein. Huomasin joskus, että vaikkapa metsälenkillä mieleen tulee jokin tylsä kouluasia. Ja sitten en pääse ajatuksesta eroon, vaan rentouttavaksi tarkoitetusta lenkistä tuleekin työasioiden kelailua. Tarvitsen tietoisen ajattelun, sitten voivat myös aivot levätä.

 

Tähän mielen tyhjentämiseen kouluasioista käy loistavasti Niina Sivosen kirja Verraton vuosikerta. Leppoisasti kahvimukin kanssa nurmikolla tai riippumatossa loikoillen luettavaksi sopiva kirja! Ihan oikeita asioita koulusta, hyvällä huumorilla esitettynä. Sellainen, jota lukiessa tulee mieleen omia muistoja kouluvuodesta. Verraton vuosikerta toimii myös selailukirjana. Olen kirjan lukenut jo aiemmin, mutta nyt selailen ja muistelen omaa kouluvuottani katsellen kuvia sieltä täältä.

 

Minä tarvitsen tällaisen tietoisen ajattelun loman alkuun. Mikä toimii sinulla?

 

Voitin Freeedin järjestämässä arvonnassa työyhteisöilleni laatikollisen Verraton vuosikerta -kirjoja. Kirjoja jäi yli ja päätin järjestää Instagram-tililläni arvonnan. Jos sinun lomaasi toisi mukavan lisän kiva kirja, käyhän osallistumassa arvontaan!

 

Jos olet kiinnostunut tietämään lisää Freeedistä, pääset sivuille tästä.

 

Ihanaa kesää!

Alkuluokan Aakkosten blogi hiljenee kesän ajaksi, ainoastaan kirjavinkkauksia saatan innostua kirjoittelemaan kesälläkin. Blogi palaa syksyllä ennen koulujen alkamista.