||  Saatu ilmaistuote Opettajan Tietopalvelu  ||

 

Sanataikoja ja lukuloitsuja on kirja, josta tiesin pitäväni jo ennen kuin olin edes nähnyt koko kirjaa! Positiivinen ennakko-oletus oli vahva, enkä ole todellakaan joutunut pettymään odotusteni suhteen. Kirja on tullut luettua edestakaisin ja mielipiteeni on pysynyt. Onhan tämä loistava kirja!

 

Miksi minulla oli näin vahvat odotukset jo etukäteen? Hyväksi tiedetty tekijä, sehän tässä on takana. Aivan sama kuin joku odottaa suosikkidekkarisarjan uutta osaa, minä odotin uutta Sari Salon kirjaa 🙂 Sekä Peppu irti penkistä että Digihiki löytyvät kirjahyllystäni, ja ovat olleet myös ahkerasti luettuja kirjoja. Siksi tiesin, että tulossa on hyvä kirja. Oikeassa olin! Edellisiin kirjoihin tässä uutuudessa on hienoa se, että kirja on suunniteltu eskareille ja alkuopetukseen.

 

Peppu irti penkistä -kirjat

Mikä sitten tekee Sari Salon kirjoista minulle hyviä kirjoja? Ajattelutapa toiminnassa on sellainen, mikä on mielestäni juuri oikeaa toiminnallisuutta. Tekeminen on innostavaa, liikkumista sisältävää, hauskaa. Mutta silti sisältö on aina täyttä asiaa. Joskus törmää toiminnallisiin vinkkeihin, jossa itsekin menee sekaisin mitä piti tehdä ja missä juosta ja mistä sai pisteen tai palkinnon tai lisätehtävän. Silloin tuntuu, että toiminnallisuus on isompana asiana ja itse sisältö unohtuu. Mielestäni pitää aina muistaa, mitä ja miksi olemme lasten kanssa tekemässä. Homma ei saa mennä tohottamiseksi, vaan tarkoitus on oppia!

 

Sari Salon ohjeissa ei ole pelkoa, että opettaja itsekin menee sekaisin tekemisen tarkoituksesta. Joskus olen kokenut hyvänä yksinkertaistaa jotain peliä tai tehtävää. Tämä ei ehkä ole johtunut niinkään toiminnan monimutkaisuudesta vaan siitä, että olen muokannut jotain juuri omalle ryhmälle sopivaksi. Koska itse käytän tehtäviä yhdysluokassa, muokkaan joskus myös sellaista materiaalia mitä voimme tehdä kaikki yhdessä. 

 

Kirjan sisältö

Kirjan sisältö on selkeä. Tämäkin on yksi niitä asioita, joita osasin odottaa ja joista jo tiesin pitäväni. Kirja on jaoteltu äidinkielen, matematiikan ja kieltenopetuksen tehtäviin. Tietenkin kaikkea voi muokata ja muunnella, mutta näihin aiheisiin löytyy valmiit ideat. Lisäksi löytyy varsin monipuolinen hakemisto, jossa tehtäviin ohjataan sisällön tai harjoituksen mukaisesti. Tämä hakemisto on itselläni vielä ottamatta haltuun. Tekemistä löytyy todella valikoitavaksi, sillä esimerkiksi yhdyssanaharjoituksiin viitataan kahdeksalla eri sivulla.

 

Kirja on myös yksittäisen tekemisen kohdalla selkeä. Jokaisessa toiminnassa on esitelty tarvittavat materiaalit (joita usein löytyy liitteistä), alkuvalmistelut, tehtävän kulku ja lisävinkit. Myös se kerrotaan, onko tehtävä tarkoitettu eskareille, eka- vai tokaluokkalaisille.  Toiminnat ovat vaihtelevia, mutta eivät monimutkaisia. Tai ainakin ne on esitelty ja selitetty niin selkeästi ja hyvin, että toteuttaminen ei tunnu hankalalta!

 

Kirja on täynnä hyviä ideoita ja kivoja ohjeita tehtäviin ja peleihin. Kuten kirjan kannessa luvataan, 150 Peppu irti penkistä -ideaa esi- ja alkuopetukseen. Sisältöä on paljon, mutta silti tulee positiivisessa mielessä olo, että mikään ei riitä 🙂 On nimittäin mahtavaa, että omat aivot alkavat surraamaan myös kaikenlaisia ideoita. Opettajatyössä on itselleni yksi tärkeimpiä työssäjaksamisen asioita se, että saan itse suunnitella ja ideoida työtäni. Ja tällaiset kirjat auttavat juuri siinä. Saan hyviä valmiita ideoita, ja niitä voin toteuttaa. Mutta ideat ovat niin inspiroivia, että ne saavat lisäksi omatkin ajatukset villisti liikkeelle. Eipä ollenkaan huonosti, jos kirja pystyy tällaiseen.

 

Mahtavat liitteet & huikea innostus!

Noin puolet kirjasta – kuten edeltäjissäänkin – on liitteitä. Ja millaisia liitteitä!!! Vaikka en saisi varsinaista kirjaosaa käyttööni ollenkaan, pystyisin jo pelkillä liitteillä ideoimaan monenlaista. Liitteistä voisi käyttää ihan samoja adjektiiveja kuin koko kirjasta: monipuolinen, runsas, selkeä, kaunis, monikäyttöinen, innostava… On monia liitteitä, joita olen alunperin laminoinut kirjan vinkin mukaiseen käyttöön, mutta huomaan käyttäväni niitä luokassa myös moneen muuhun juttuun. 

 

Lasten innostamisessa paras apu on innostunut ope. Ja tämä kirja kyllä auttaa opettajan innostamisessa! Sanataikoja ja lukuloitsuja on täsmävinkkejä esi- ja alkuopetukseen. ”Samanlaisin silmin” opetustyötä katsotaan muissakin Sari Salon kirjoissa Peppu irti penkistä ja Digihiki. Nämä kirjat ovat omassa kirjahyllyssäni ehdottomasti pysyvällä ja ansaitulla paikalla.

 

Sari Salo:

Sanataikoja ja lukuloitsuja
150 Peppu irti penkistä -ideaa esi- ja alkuopetukseen

PS-Kustannus 2021

Tänä syksynä on ilmestynyt useita hyviä kirjoja. Ja monta sellaista kirjaa, joiden sisältö sopii todella hyvin Alkuluokan Aakkosten ajatuksiin ja tapaan toteuttaa koulutyötä. Kirjahylly täyttyy, seuraa kirjavinkkejäwink

 

Kirjahyllyn kuva Pixabay