|| Kaupallinen yhteistyö: Opettajan Tietopalvelu ||

Taidehetkiä lapsille -materiaali ei ole kirja, mutta laitan tämän kuitenkin tänne kirjavinkkausten joukkoon.  Taidehetkiä lapsille on laatikollinen – tarkemmin sanottuna 30 kappaletta eli iso nippu – toimintakortteja taidekasvatuseen. Materiaalin omassa esittelyssä ei varsinaisesti kerrota, minkä ikäisille kortit soveltuvat. Mutta tekijöiden kerrotaan olevan kokeneita varhaiskasvatuksen opettajia, joten hiukan viitataan varhaiskasvatuksen maailmaan.

Itse olen monien materiaalien laajan käyttämisen kannalla, enkä yleensä pidä täsmällisiä ikähaarukoita tarpeellisina. Siksi ajattelen, että materiaalin  nimi kertoo olennaisen: tämä soveltuu lapsille. Hyvinkin eri-ikäisille, käyttöä voi soveltaa ja toimintaideoita helpottaa tai muokata haastavammiksi. Omalle kohderyhmälleni 5-9 -vuotiaille tämä ainakin on loistava! Kortteihin on valittu todellisia klassikoita ja muutamia hiukan vieraampiakin taideteoksia. Tekniikoiltaan ja aiheiltaan vaihtelevia ja kiinnostavia. Olen varma, että lasten kanssa syntyy hyviä keskusteluja näiden pohjalta.

Millaiset kortit?

Kortit ovat hyvälaatuiset ja mukavan kokoiset, hiukan A4-kokoa pienemmät. Näppärät käyttää, helpot ottaa mukaan. Pinta on hiukan vahatun tuntuisen nihkeä, joten aion kyllä ottaa näitä mukaan myös metsäkouluun. Luulisin, että kestävät ainakin harkittua ulkokäyttlä oikein hyvin.

Aluksi mietin, että eipä mukana ole luetteloa korttien teoksista. Mutta sitten oivalsin, että tämähän on paljon parempi näin: kun mietin valintaa, on ehdottomasti parempi tapa selata ja katsoa kortteja kuin lukea pelkästään listaa teosten nimistä. Kortteja katsoessa tulee ihan erilaisia ajatuksia tulevasta toiminnasta ja teosten tunnelmasta mieleen. Yksi kuva todellakin kertoo enemmän kuin tuhat sanaa! Loppujen lopuksi olen siis tyytyväinen, että teoslistaa ei ole.

Korttien sisältö

Tekijöiden tavoite on ollut tehdä innostavaa ja monipuolista taidekasvatusmateriaalia, jota aikuisen on helppo käyttää. Jokaisessa kortissa on toisella puolella taideteos Kansallisgallerian sähköisestä kokoelmasta, ja toisella puolella harjoituksia. Harjoitukset ovat vinkkikysymyksiä keskustelun avuksi sekä todella monipuolisia toimintaideoita.

Toimintaideoissa on kuvallista ilmaisua monin eri tekniikoin sekä luontoteemoja, tunnetaitoja, draamaa ja musiikkia. Tekijät kertovat, että harjoitusten elementit ovat tuttuja mutta näkökulma on uusi, kun lähtökohtana on taidekuva. Juuri näin on! Harjoitukset ovat kekseliäitä ja raikkaita, ja ainakin itselläni lähtei oma ajattelu lentoon. Miten tehtäviä voisi jatkaa? Miten näitä juttuja voisi käyttää jossain toisessa yhteydessä? Inspiroiva materiaali! Kiinnostava oli myös tehtäväidea useiden taideteosten yhdistämisestä. Se ei tullut itselleni mieleenkään, mutta aion kyllä kokeilla.

 

Kuinka käyttää?

Korteille löytyy varmasti monenlaista käyttöä. Tärkeää on kaikessa materiaalissa se, että ne on vaivattomia  käyttää arjessa ja pitää luokassa mukana toiminnassa. Nämä ovat juuri sellaisia. Ajattelin herätellä vuosia sitten käytössäni olleen tavan kuukauden taidekuvasta. Jospa tästä tulisi jälleen hyvä rutiini. Rutiinit paitsi säästävät omia voimavaroja myös huolehtivat siitä, että joku asia saa toistuvasti aikaa luokassa. Käsittelemme siis esimerkiksi joka kuukauden ensimmäinen päivä uuden kuvan ja kuva laitetaan kuukaudeksi luokan seinälle. Kuukauden taidekuva takaa sen, että ainakin 10 taideteosta ja harjoitusta tulee kouluvuoden ohjelmaan. Se on jo hyvä alku.


Kortit ovat hyvälaatuisia, ja niitä pitää mielellään esillä. Voisi olla, että kuukauden kuvista keräisi luokkaan omaa  tämän lukuvuoden taidegalleriaa. Itse innostuin tästä kuukauden taidekuva -ideasta. Mutta toki näitä voisi käyttää monilla muillakin tavoilla. 

 

Sanna Ahponen-Käyhkö ja Maarit Huovinen:

TAIDEHETKIÄ lapsille – Toimintakortit taidekasvatukseen

PS-Kustannus 

 

 

Kuva Pixabaystä.