|| Saatu ilmaistuote Opettajan Tietopalvelu ||

 

Jostain syystä tämä on ollut erityisen hyvä kirjavuosi. Seuraan esi- ja alkuopetukseen ja myös koko alakouluun liittyvää ammattikirjallisuutta. Paljon luen, moniin kirjoihin tutustun mutta myös isot määrät kirjoja sivuutan. Olen oppinut aika hyvin tunnistamaan, mistä itselleni on hyötyä ja mihin kannattaa käyttää aikaansa. Tänä vuonna on käsiini tullut monta sellaista kirjaa, joihin tutustuessa on useaan kertaan noussut esiin ajatus: juuri näinhän tämä asia on! Erityisen Alkuluokan Aakkoset -tyylistä sisältöä olen onnistunut löytämään 🙂

 

Posti toi Kieli tarttuu leikiten -kirjan juuri Helsingin kirjamessujen aikaan. En ollut kirjamessuilla, ja tämä kirja oli sopiva ”laastari” siihen harmiin. Ensin selailin, sitten lueskelin sieltä täältä, ja lopulta piti päivän ohjelma järjestää uusiksi! Kyllä, kirja tuli otettua haltuun nopeasti. Ei nyt ihan yhdeltä istumalta, mutta tiiviissä tahdissa. 

 

Oma taustani pienten lasten kielenopetuksessa on pitkä. Olen tehnyt sitä(kin) jo viime vuosituhannella 🙂 Ensin ujutin englantia mukaan pikkutuokioina ihan vain piristykseksi ja pieneksi lisähaasteeksi varsinkin heille, joille muuten jokin sisältö oli helppoa. Sitten saimme englannin mukaan koulun omaan opetussuunnitelmaan ja myöhemmin myös koko kunnan opetussuunnitelmaan. Joten nyt kun varhennettu kielenopetus tuli valtakunnalliseksi jutuksi, ei sillä meille Alkuluokassa ollut uutuusarvoa. Jos olen rehellinen, koko termi varhennettu on mielestäni ärsyttävä. Varhennettu verrattuna mihin??

 

Opiskellessani englantia käytettiin juuri kuten itsekin aloitin: pienenä lisämausteena. Niin, että sitä ei varsinaisesti opiskeltu, mutta koska lapset mainiosti oppivat toimimalla ja leikin varjolla, tätä hyödynnettiin. Siksi olin erittäin ilahtunut tämän kirjan sisällöstä, jossa toimintaideoiden lisäksi pureudutaan varhennetun kielenopetuksen pedagogiikkaan. Oli kiinnostavaa ja hyödyllistä tutustua taustoihin. Tätä myös jännitti lukea. Olenkohan omassa toiminnassani mennyt ihan metsään?

 

Kirjan sisältö

Kirjassa on kaksi osaa. Osa 1 kertoo selkeästi mutta mukavan perusteellisesti varhennetun kielenopetuksen pedagogiikasta. Kirjassa käydään läpi lapsen kielen oppimista, opettajan toimintaa ja opetusjärjestelyjä, toimintatapoja ja opetussuunnitelmaa. Minulle oli arvokasta jäsentää omia ajatuksiani pienten lasten englannin opetuksesta. Olen tietenkin lukenut artikkeleita, pohdiskellut itse – ja kaikista eniten – kokeillut asioita käytännössä. Oli kiinnostavaa lukea systemaattisesti taustoista ja käytänteistä. Monessa kohdassa ajattelin, että juuri näinhän se menee. Olin asian kyllä havainnut käytännössä, mutta en ollut perehtynyt syihin. Kirjassa käsitellään myös ajankohtaisia, julkisuudessakin esillä olleita aiheita. Esimerkiksi pohditaan, kenen pitäisi opettaa pienille lapsille vierasta kieltä.

 

Hyvät taustatiedot ja pedagogiikan pohdiskelu olivat minulle mahtava bonus tässä kirjassa. Osa 2 eli Toimintaideoita teemoittain oli se, jota osasin odottaa ja jonka arvasin etukäteen hyväksi. Teemat ovat tietenkin juuri ne, joita alkuopetuksessa käytetään ja käsitellään. Enpä keksi mitään aihetta, joka kirjasta puuttuisi!

 

Toimintaideoita on runsaasti, ja moniin liittyy vielä lisävinkkejä. Ja ainakin minulle ne olivat sellaisia, että inspiroiduin myös miettimään omalle ryhmälle sopivia jatkoideoita. Ideoita on paljon, todellakin valittavaksi asti. Itse pyöritän englantiakin osittain kolmen vuoden kierrolla, enkä edes minä kuvittele ehtiväni kaikkea!

 

Kaikki toimintaideat eivät ole uusia, eikä se mielestäni missään nimessä ole tarkoituskaan. Tämän tyyppisen kirjan käyttötapa onkin se, että kirjaa lukiessa voi helposti palauttaa mieleensä, mitä kaikkea voi tehdä. Mikä helpotus! Minun ei tarvitse muistaa kaikkea, vaan joku muu on koonnut asiat kirjaan puolestani. Mutta mukavasti löytyy myös uusia toimintatapoja. Kuten sanottu: ideoita on runsaasti.

 

Oman kehitystavoitteen löysin kirjan avulla myös. Käytän hyvin niukasti englanninkielisiä lastenkirjoja, ja tämän muuttaminen täytyy ottaa työn alle. Tähänkin löytyy apua kirjasta, myös valmis kirjalista. 

 

Kirjan liiteosa on ihan ok, mutta se ei ole mikään superinnostava. Ei liitteissä mitään vikaa ole, ihan toimivia ja käyttökelpoisia. Ongelma on ehkä se, että eteeni on viime aikoina sattunut useampi kirja, joiden liitteet ovat olleet aivan megahienoja, odotukset moninkertaisesti ylittäviä. Tämän kirjan liitteitä voisi kuvata sanalla tavallinen. Monet toimintaideoista on myös sellaisia, etteivät ne tarvitse juuri tämän kirjan liitteitä, vaan toimivat mainioisti jollain muilla (jo luokasta löytyvillä) materiaaleilla.

 

Ei mitään epäilystä, ettei Kieli tarttuu leikiten pääsisi pysyväksi osaksi Alkuluokan Aakkosten kirjahyllyä. Läpi kirjan on selvää, että kirjoittaja tietää ja tuntee asiansa. Ilona Leimulla on pitkä kokemus pienten lasten kielen opetuksesta. Hän tietää, mistä kirjoittaa. Kieli tarttuu leikiten on hyvä ja odotettu kirja!

 

Ilona Leimu:

Kieli tarttuu leikiten – Varhennettu kielenopetus

PS-Kustannus 2021

Kuva Pixabaystä.