Vuosi 2020 jää luonnollisesti mieleen pandemiasta ja sen vaikutuksesta tavalliseen arkeen. Kaikkien koronajärjestelyiden lisäksi kouluelämään on liittynyt vahvasti peruminen. Jos jotain on uskaltanut suunnitella, se hyvin todennäköisesti on jouduttu perumaan tai ainakin muuttamaan tai supistamaan suunnitelmia. Syksyllä asioihin on osattu enemmän varautua. Monen asian päättämistä on siirretty myöhemmäksi, jotta tiedettäisiin oman alueen tilanne mahdollisimman hyvin. Silti vaikka olemmekin osanneet varautua paremmin ja suunnittelu on ollut varovaista, on perumisia jouduttu tekemään. Se ei ole mukavaa, vaikka kaikki toki ymmärtävät yleisen turvallisuuden olevan syynä.

 

Arki on tänä syksynä ollut tavallistakin arkisempaa. Luokkien yhteinen toiminta, vierailijat ja vierailut, pienetkin juhlat ovat olleet hyvin harvinaisia. Tavallista arkea on kuitenkin jaksettu suhteellisen hyvin. Ehkä pahimmalta tuntuu todella perinteisten, vuodesta toiseen toistuvien asioiden jääminen pois. Yksi tällainen paljon tunteita herättävä asia on joulujuhla. Se on monessa koulussa tärkeä paitsi koulun lapsille ja aikuisille, niin myös perheille ja meillä täällä maalla jopa kyläläisille.

 

Niin kävi meillekin. Jo hyvissä ajoin tiesimme, että joulujuhlaa perinteiseen tapaan emme voi pitää. Juhla oli suunniteltu jo lukuvuosisuunnitelmassa, joten aikataulu oli olemassa. Kaikkien peruutusten keskellä halusimme tarjota lapsille jotain arjesta poikkeavaa, ehkä myös mieleen jäävän muiston.

 

Juhlaa meillä ei ollut, mutta jouluinen tapahtuma ulkona – joulupoluksi sitä voisi kutsua.
Lapset tulivat koululle iltapäivällä juuri ennen hämärän laskeutumista. Koulun pihapiirissä oli erilaisia jouluun liittyviä tehtävärasteja. Esimerkiksi yhdellä rastilla oli joululauluja ja laululeikkejä. Paikalla oli lukuisia kynttilälyhtyjä, tunnelma sopi hyvin lauluihin. 

Viimeinen rasti oli nuotiopaikka. Nuotion ääressä pidimme jouluperinneaiheisen tietokilpailun. Kysymykset käsittelivät varsin monipuolisesti erilaisia jouluperinteitä. Moni oppi myös uutta ja sanavarasto kehittyi. Kiitos hyvistä kysymyksistä Ryhmärengille! Kysymykset löytyvät täältä: www.ryhmarenki.fi/jouluperinnekalenteri-ja-jouluarvoitukset.

 

Jotta kaikilla pysyi mielenkiinto yllä, kerättiin pisteillä jälkiruokaherkkua omalle ryhmälle: karkkeja pistemäärän mukaan. Jos kukaan ryhmästä ei tiennyt kysymykseen vastausta, oli luvassa omenasakko. Hämyiseen pihaan oli piilotettu omenakoristeita ja sellainen täytyi löytää ennen kuin tietokilpailu jatkui. Tämä oli yllättävän jännittävää isommistakin oppilaista!

 

Rastien jälkeen ennen kotiinlähtöä jokainen ryhmä pääsi syömään pieniä joulusyötäviä, tämäkin ulkona.

Mukava ja mieleenpainuva tapahtuma! Kynttilälyhdyt, nuotio ja hämyinen koulunpiha olivat täynnä joulun taikaa!

Kuvat Alexas_Fotos ja Tommy Takacs Pixapaystä.