Talvella Juhlakuun yhdessä arvonnassa oli mukana helmitaulu. Siinä yhteydessä kyselin ideoita helmitaulun käyttöön. Lupasin ideoista myös yhteenvedon, ja tässä se vihdoin tulee!! Aika monia ideoita olen ehtinyt itse kokeillakin. Ideoiden runsas määrä on taas kerran esimerkki siitä, että yhdessä syntyy niin paljon enemmän ajatuksia. En olisi todellakaan kaikkia näistä itse keksinyt! Huippua on myös se, että jonkun muun ajatuksesta itse saa lisäideoita. Ja taas syntyy uutta!

 

Noin 21 tapaa käyttää helmitaulua

 

1. Tämä on se mikä ainakin itselleni tulee ensimmäisenä mieleen: harjoitella pluslaskuja! Ja laajemminkin matematiikassa: lukujonotaidoissa, kymmenylityksessä. Tietenkin toimii myös muissa laskutoimituksissa kuin yhteenlaskussa.

2 Lukemisen seurantaan: Lue yksi sivu omasta kirjasta, siirrä yksi helmi. Kuinka monta helmeä koko luokka kerää lukutunnilla?

3. Harjoitella tunnistamaan värejä. 

4. Merkitä muistiin peleissä maalit tai pisteet.

5. Käyttää leikissä kellona tai kaupassa laskimena.

6. Kirjoitustehtävien ohjaamiseen. Monta kirjainta, tavua tai sanaa on? Osataanko tehdä kolmisanaisesta lauseesta kymmensanainen? Saadaanko yhdessä kerrottua sadan sanan mittainen tarina?

7. Ope vastaan oppilaat -seurantatauluna ja muutenkin palkintomittarina, esimerkiksi työrauhan säilyttämiseen liittyvissä kisailuissa.  

8. Soittimena 🙂

9. Koko luokan yhteisenä laskurina toiminnallisissa tehtävissä.

10. Sanojen kirjoittamisessa apuna: yksi helmi per kirjain, helmet jaotellaan ryhmiin tavuittain.

11. Lukusanojen opettelun apuna eri kielillä.

12. Kymppiparien tutkimisessa.

13. Ajastimena: helmet vähenevät tietyin väliajoin.

14. Useammalla helmitaululla voi merkitä suoritettuja tehtäviä toimintaradalla. Aina kun suoritus on valmis saa siirtää helmeä.

15. Kierroslukumittarina esimerkiksi tehtäväradoilla ja erilaisissa liikuntasuorituksissa.

16. Pelissä osoittamaan omaa vuoroa. Jokaisella pelaajalla on oma rivi helmitaulussa. Oman pelivuoron jälkeen siirretään yksi helmi. Näin pystyy helpommin seuraamaan omaa vuoroa.

17. Taaperoikäiset voivat harjoitella pinsettiotetta siirtämällä helmiä edestakaisin.

18. Viiden voiman harjoittelu: helmien siirtäminen ja laskeminen viiden ryhmissä 5, 10, 15, 20…

19. Parillisten ja parittomien lukujen harjoitteluun.

20. Helmitaulun helmiin merkitään tussilla luvut. Yksi tai useampi helmi käännetään piiloon ja mietitään, mikä luku puuttuu. 

 21. ”Tämä oli hyvä tunti” -laskuri. Kun taulusta on kaikki helmet siirretty, pidetään luokkajuhla!