|| Kaupallinen yhteistyö: Toiminta Akatemia ||
Reilu vuosi sitten Zones of regulation oli minulle ihan vieras juttu. Ehkä olin nähnyt nimen vilahtavan jossain, varmasti olin myös nähnyt väriviuhkoista kuvia. Mutta sen enempää en tiennyt. Tuntuupa kaukaiselta ajatukselta tämä ”tiedottomuuden tila”! Nyt tiedän Zones-jutuista paljon. Mutta, niinhän se menee, että tieto lisää tuskaa: tiedän myös, miten paljon enemmän voisin ja haluaisin tietää.
Zones-matkani on alussa, mutta muutos on merkittävä. Kun ajattelen ja suunnittelen tätä kouluvuotta, on ihan itsestään selvää, että Zones-työskentely tulee mukaan. Zones-työskentelylle varataan ihan oma aikansa, mutta tärkeintä omasta mielestäni on läpi kaiken toiminnan menevä Zones-ajattelu. Pidän kovasti siitä, että joku opittava ja harjoiteltava asia laitetaan elämään arjessa. Eli kun jotain tapahtuu tai eteen tulee arjen tilanne, se hyödynnetään oppimisessa. Ja näitä Zones of regulation -menetelmän tilanteita ei varsinaisesti tarvitse etsiä. Aina sattuu ja tapahtuu!
Viime syksynä suoritin verkkokurssin Joustavaa arkea – Zones of Regulation -menetelmä lapsen itsesäätelyn tukena. Sain jo tästä verkkokurssista paljon ajatuksia ja konkreettisia asioita luokkaan vietäväksi. Mutta tiesin myös heti, että tämä on asia, josta haluan tietää lisää. Verkkokurssikokemuksistani voit lukea blogitekstin täältä.
Verkkokurssi on ostettavissa Toiminta Akatemian sivuilta jatkuvasti, mutta perusteellisempi Zones of Regulation -webinaaripäivä järjestetään harvemmin. Itse osallistuin webinaariin maaliskuussa, seuraava on tulossa syyskuussa (27.9.). Odotukset webinaaripäivän suhteen olivat suuret. Oli hyvä, että verkkokurssi oli käytynä, aihetta tullut pyöritelleeksi mielessä muutamia kuukausia, kirjaa luettu ja jotain asioita kokeiltu luokassakin. Näillä eväin oli mielestäni melko optimaalinen tilanne ottaa kaikki irti webinaaripäivästä! Ja niin teinkin.
Hiukan jännitti etukäteen, riittääkö keskittyminen koko päiväksi etänä ruudun äärellä. Mutta tämä huoli oli täysin turha. Aihe oli kiinnostava, kouluttaja Maikku Tammisto osaava kouluttaja ja aiheen huippu asiantuntija. Lisäksi pidän kovasti hänen äänestään ja olemuksestaan – Maikkua on helppo kuunnella. Olisi toki pitänyt myös arvata etukäteen, että toki itsesäätelykoulutuksessa otetaan myös koulutettavien omat säätelytaidot käyttöön. Vireystilastamme pidettiin huolta!
Se harmitti, että opettajia webinaariosallistujista oli vain muutama. Tietenkin oma näkökulmani on luokanopettajan, mutta näen menetelmän toteuttamisessa ryhmässä toimimisen ja taitojen harjoittelun yhdessä muiden saman ikäisten kanssa isona osana oppimista. Jos taidot riittävät keskusteluun, on mahtavaa kuulla muiden ajatuksia ja havaintoja sekä oppia niistä. Kyllä vaan usein käy lapsillekin niin, että he huomaavat jonkun mahdollisuuden vasta, kun kaveri siitä kertoo.
Taitojen harjoittelu ryhmässä – onnistumisineen ja epäonnistumisineen – antaa paljon harjoittelutilaisuuksia mutta myös vahvistusta. Mikä on parempaa kuin se, että itse epäonnistuessaan kaveri tsemppaa ja kannustaa: yritit kyllä, ehkä ensi kerralla menee paremmin.
Suurin osa webinaarin osallistujista oli terapeutteja. Olisi mielenkiintoista kuulla heidän kurssikokemuksiaan. En todellakaan vähättele yksilötyöskentelyä, mutta omassa työssäni ryhmän osuus on niin suuri, että en oikein osaa ajatella myöskään Zones-työskentelyä ilman ryhmää. Unelmatilannekin päivän aikana keskusteluissa tuli esiin: millainen olisikaan koulu, jossa Zones-ohjelmaa opeteltaisiin systemaattisesti. Ensin ohjelmaan tutustuttaisiin eskarissa, lisää taitoja opeteltaisiin ensimmäisellä luokalla. Vuosi vuodelta omaan tunne- ja itsesäätelyn työkalupakkiin kerättäisiin lisää taitoja, ja tietenkin myös kerrattaisiin edellisinä vuosina opittua.
Niin usein sanotaan, ettei ole aikaa säätelytaitojen harjoitteluun. Väärin! Mielestäni on ehdottomasti tehokkaampaa ajankäyttöä harjoitella taitoja etukäteen ja miettiä, miten voi toimia hankalassa tilanteessa. Arjen haastavat tilanteet on pakko ratkaista, kun sellaisia eteen tulee. Mielestäni näitä tilanteita on vähemmän ja niistä eteenpäin pääseminen on nopeampaa ja helpompaa, kun taustataitoja on harjoiteltu ja lapsilla on keinoja selvitä haastetilanteiden yli.
,Webinaarikurssin jälkeen on tullut seurattua myös kansainvälistä keskustelua ja hiukan Zones of -regulation -menetelmän omia nettisivuja. Menetelmä uudistuu jatkuvasti, mikä on hyvä merkki – Zones on ahkerasti käytössä. Uudistuksessa on myös hyvä sävy, ettei vanhoja kohtia tarvitse välittömästi heittää romukoppaan, vaan ne toimivat kyllä uudistusten rinnalla. Kuten hyvässä kehittämisessä aina, parannetaan asioita vain entistä toimivimmiksi ja selkeämmiksi.
Minulle tuo väriviuhka on Zones-menetelmän peruskivi. Nyt siihenkin on tullut uudistus: toinen vaihtoehto, jossa koko viuhka ajatus on uudelleen muotoiltu. Ensin karsastin uudistusta, väriviuhkaan ei voi kajota! Mutta kun on asiaa vähän rauhassa haudutellut, niin oikeastaan ei ollenkaan huono uudistus. Hätiköiden en ole muuttamassa mitään, pohdiskelen vielä rauhassa.
Tästä voisi tehdä huoneentaulun, niin hyvin kiteytti kouluttaja Maikku Zones-ohjelman merkityksen. Vähän montessorimaiseen tyyliin:
”Tämä on ohjelma, joka on hyvä kaikille, välttämätön osalle.”
Toiminta Akatemia on ainakin tällä hetkellä ainoa Suomessa Zones-koulutusta järjestävä taho. Varmasti myös kansainväliset koulutukset ovat hyviä, mutta tietenkin on suuri helpotus saada omaan kulttuuriin ja koulujärjestelmään muokatut valmiit materiaalit (webinaariin kuuluu hyvä materiaalipaketti, kuten myös verkkokoulutukseen) ja ohjeistus. Webinaarissa kuuli myös muiden ajatuksia, mikä sekin on hyödyllistä.
Seuraava Toiminta Akatemian Zones of Regulation -webinaaripäivä on tulossa syyskuussa, perjantaina 27.9. Suosittelen lämpimästi webinaaripäivää, itse sain siitä paljon irti. Jos haluat kuitenkin ensin tutustua kevyemmin menetelmään, muista syyskuun loppuun asti voimassa oleva Alkuluokan Aakkosten lukijoiden alekoodi: Koodilla ”aakkoset” saat jopa 20% alennusta kaikista verkkokursseista. Tässä on siis hyvä mahdollisuus selvittää ensin verkkokurssin avulla, olisiko Zones mahdollisesti sinulle sopiva juttu. Minulle oli myös toimiva tapa se, että tiesin jo jonkin verran aiheesta ennen webinaaripäivää. Varmasti sain suuremman hyödyn tällä tavalla.
Jos haluat lukea, mitä ajattelin menetelmästä verkkokurssin käytyäni (ennen webinaaria), se selviää tosiaan tästä tammikuun blogitekstistä.
Verkkokurssien alekoodi: ”aakkoset” -koodilla 20% alennusta 30.9.2024 asti!
Lisätietoa koulutuksista ja muutenkin Toiminta Akatemian toiminnasta saat Toiminta Akatemian nettisivuilta www.toimintaakatemia.fi. Sivuilta löytyy koulutustietojen lisäksi monipuolista tietoa muutenkin. Sieltä on myös mahdollista tilata maksutonta materiaalia omaan käyttöönsä.